0
 
 
F19B6849.jpg

co je lepek?

Lepek je bílkovina obsažená v řadě obilnin, zejména v pšenici, žitu a ječmeni. Proteiny představují jen asi 10 - 15 % celkové hmotnosti zrna, avšak při pečení hrají významnou roli. Čím více lepkové bílkoviny mouka obsahuje, tím snáze se s těstem pracuje, a výsledkem je pečivo, které se nedrobí, neláme a zůstává déle čerstvé. Zemědělští inženýři v posledních padesáti letech věnovali nemalé úsilí snaze zvýšit obsah lepku v obilném zrnu s cílem získat co „nejkvalitnější“ mouku pro pekárenský průmysl.

co je celiakie?

Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, při němž organismus nepřiměřeně reaguje na kontakt s lepkem. Konzumace lepku pak vede k chronickému zánětu a poškození sliznice tenkého střeva i hlubších vrstev střevní stěny, což způsobuje zhoršené vstřebávání mnohých látek. Při diagnóze celiakie je jedinou léčbou striktní celoživotní bezlepková dieta. V posledních letech počet celiaků v Evropě a v Americe rychle roste. Jako jeden z možných důvodů se uvádí vyšší obsah lepku v moderní pšenici.

 
F19B6860_b.jpg

proč jíst méně lepku?

Chléb a obilniny obecně tvoří po staletí základ jídelníčku Středoevropanů. Jaký je tedy důvod pro jejich omezení či úplné vyloučení ze stravy? Prostý. Dnešní pečivo má jen pramálo společného s chlebem našich předků. Obilniny, hlavně pšenice, prošly v posledních padesáti letech dramatickou změnou. Byly podrobovány hybridizaci a křížení s primárním cílem zvýšit výnos z akru. V důsledku těchto zásahů došlo k významným změnám bílkovinné struktury zrna, aniž by kdo zkoumal imunitní odezvu lidí. Výsledkem je prudký nárůst případů autoimunitních onemocnění, diabetu prvního typu a všemožných alergií.

jde to i bez lepku?

Vyloučit lepek ze stravy už dnes neznamená vzdát se zcela čerstvého chleba, koláčů, sušenek, zákusků a jiných laskomin, které dělají život „sladším“. Na trhu je velký výběr hotových výrobků, polotovarů i surovin pro přípravu bezlepkových pochoutek – ať už jsou to mouky, směsi pro domácí pečení chleba, instantní kaše apod. Svou kvalitou se však velmi liší. V obchodě LA HODA si vybere i ten nejnáročnější zákazník, který vyžaduje pestrý sortiment zboží a zároveň pečlivě sleduje jeho složení. Většina našeho pečiva a výrobků neobsahuje deproteinovaný pšeničný škrob, sójovou mouku, lupinovou mouku či sójový lecitin.